Straalmiddelen

Straalmiddelen zijn er in vele soorten en maten en worden onderverdeeld in metallisch en niet metallisch straalmiddel. De Ploeg levert alleen de beste kwaliteit van onze partners:

Winoa (voorheen Wheelabrator Allevard) : de top op het gebied van de metallische straalmiddelen

Toscelik : marktleider in de low-carbon staalstraalmiddelen

Sovitec : de meest zuivere glasparels

Imexco (Hengegroup)premium kwaliteit korund en edelkorund

Metallische straalmiddelen (vooral geschikt voor turbine- en drukstralen) zijn o.a.:

  • gietijzergrit
  • steelshot en grit (staal)
  • chroomnikkel (RVS)

Niet-metallische straalmiddelen (vooral geschikt voor injectie-, druk- en natstralen) zijn o.a.:

  • glasparel
  • kunststof
  • keramiek
  • aluminium oxide (korund) in diverse kwaliteiten

 

Metallische straalmiddelen

GietijzergritGietijzergrit 

Een scherp kantig snelstralend straalmiddel dat wordt gebruikt in straalcabines voor het verwijderen van zware roest, oude verflagen of voorbehandeling voor metalliseren.

 

Steelshot / grit 

Een rond of kantig staalstraalmiddel dat wordt gebruikt in werpstraalmachines voor het stralen van staalplaten en staalprofielen, het ontbramen en reinigen van gietstukken, het reinigen en verstevigen (shotpeenen) van veren, bouten, moeren, koppelingen etc. Het steelgrit wordt veelal gebruikt voor het verwijderen van walshuid en oppervlakte behandeling van allerlei metalen als voorbehandeling op schilder- en spuitwerken. Soms wordt er een bedrijfsmix samengesteld van rond en kantig (shot en grit) afhankelijk van het gewenste straalresultaat.

 

ChroomnikkelChroomnikkel

Dit straalmiddel heeft meestal een ronde korrel en behouden hun vorm ook na langdurig gebruik, en zijn bijzonder geschikt voor het reinigen van roestvast staal, het reinigen van allerlei automobielonderdelen, matrijzen etc.

 

Niet-metallische straalmiddelen

GlasparelGlasparel

In de meeste gevallen heeft glasparel een ronde volle glazen korrel en wordt gebruikt voor legio doeleinden zoals reinigen, ontbramen, voorbehandelen, oppervlaktefinish en satineren van allerlei materialen zonder beschadiging van het oppervlak, kanten of groeven. Omdat glas als het in contact komt met andere materialen geen chemische reactie veroorzaakt ontstaat er absoluut geen roestvorming op het behandelde oppervlak. Glasparels zijn volkomen ijzervrij.

 

Kunstof straalmiddel

Kunststof straalmiddel

Een kantige korrel welke uitermate geschikt is voor het ontlakken (strippen) zonder aantasting van kwetsbare materialen en wordt veelal gebruikt in de luchtvaart- en automobielindustrie voor het stralen van dunwandige aluminium producten.

 

Keramisch straalmiddelKeramisch straalmiddel

Een alternatief product voor glasparels met een hogere hardheid en schokbestendigheid en een langere levensduur. U heeft hierdoor minder stofvorming en minder afval. Keramiek geeft een fijne ruwheid van het gestraalde oppervlak en heeft een minimale materiaalafname en lage slijtage aan uw straalapparatuur.

 

Aluminium oxide (Korund), normaal korund

Aluminium oxide (korund), normaal korund

Een kantig, taai, agressief straalmiddel en wordt gebruikt voor o.a. ontroesten, matteren, opruwen en reinigen van allerlei oppervlaktes.

 

 

Edel korund

De zuiverste soort ijzervrije electrokorund en wordt voornamelijk gebruikt bij straalwerkzaamheden waarbij hoge eisen worden gesteld aan de zuiverheid van het straalmiddel zoals in de elektronica, turbine- en luchtvaartindustrie. Verkrijgbaar als witte edelkorund en de nog efficientere Rosa-variant.